Μια σύντομη “ματιά” στα θέματα της Κρήτης όπως κατεγράφησαν στην πρώτη δεκαετία του Flashnews.gr 

Από το 2011 το Flashnews.gr βρίσκεται στην καρδιά των γεγονότων την ώρα που συμβαίνουν, αναδεικνύοντας τα θέματα της Κρήτης, προωθώντας και καταγράφοντας λύσεις και γεγονότα, καλά και κακά, δίνοντας βήμα στους πολίτες .

Εκατοντάδες οι «σταθμοί»  σε αυτό το μεγάλο ταξίδι στην ενημέρωση, στην πρώτη δεκαετία του Flashnews.gr,

Ας θυμηθούμε μαζί ορισμένα από τα θέματα που απετέλεσαν βασικούς σταθμούς στην επικαιρότητα της Κρήτης με αρκετά από  αυτά να απασχολούν και το πανελλήνιο. 

2011 – Η πρώτη «μνημονιακή» χρονιά

Η εφαρμογή  Νόμων που επιβλήθηκαν βάση των μνημονίων και άλλαξαν άρδην τα έως τότε δεδομένα για την ζωή όλων, χαρακτηρίζουν το 2011, με έντονες αντιδράσεις  όπως αυτές εκφράστηκαν στις παρελάσεις  της 28ης Οκτωβρίου

Σε πολιτικό επίπεδο, αίσθηση προκαλεί, στις 22 Απριλίου, η συνέντευξη στο Flashnews.gr της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία – μετά την εκλογή ως προέδρου της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά – είχε αποχωρήσει δημιουργώντας την «Δημοκρατική Συμμαχία».

Λίγο μετά, στις 31 Μαΐου,  πραγματοποιεί επίσκεψη στα Χανιά ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πολιτική περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί στις 20 – 21 Σεπτεμβρίου και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος αντιδρώντας στα «μνημόνια» δημιουργεί το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα».  Ευρισκόμενος στα Χανιά ο Μίκης Θεοδωράκης επισκέπτεται το  πατρικό του σπίτι στον Γαλατά, όπου ενημερώνεται από τον αείμνηστο Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη για τις ενέργειες του Δήμου για την μετατροπή του σπιτιού σε μουσείο.

Στο μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη με έμμεση εμπλοκή και της Κρήτης  σε διπλό επίπεδο. Αφενός ανθρωπιστικό καθώς δημιουργήθηκε μια «γέφυρα» απεγκλωβισμού ξένων από την Λιβύη και κυρίως Κινέζων, οι πρώτοι από τους οποίους φτάνουν στις 24 Φεβρουαρίου στο λιμάνι του Ηρακλείου Και αφετέρου σε πολεμικό επίπεδο με πολεμικά αεροσκάφη να επιτίθενται στην Λιβύη από την Βάση  της Σούδας σε τέτοιο βαθμό που στις 25 Μαΐου να εκφράζεται ανησυχία για τις κανονικές πτήσεις ειδικά εν όψει και της τουριστικής περιόδου.

Όμως αυτή την χρονιά συμβαίνουν και δύο γεγονότα στο Ρέθυμνο που απασχόλησαν το πανελλήνιο και την υπόλοιπη δεκαετία.

Τη νύχτα του Μ. Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα 23-24 Απριλίου μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου σε λιπόθυμη κατάσταση μετά από κατανάλωση αλκοόλ, μια 16χρονη κοπέλα, η οποία αφήνει την τελευταία της πνοή το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Το όνομά της είναι Στέλλα Ακουμιανάκη.

Και η χρονιά ολοκληρώνεται με μια υπόθεση παιδεραστίας που συγκλονίζει το πανελλήνιο, όταν συλλαμβάνεται ο γυμναστής Νίκος Σειραγάκης, υπόθεση που συνεχίζει να απασχολεί και να συζητείται.

2012 – Οι “διπλές” εκλογές

Το 2012 το Flashnews.gr έρχεται «αντιμέτωπο» με την πρώτη μεγάλη πρόκληση. Την δημοσιογραφική κάλυψη των Βουλευτικών εκλογών και μάλιστα «διπλών» κερδίζοντας με την αντικειμενικότητα και αμεσότητα της προεκλογικής, εκλογικής και μετεκλογική ςκάλυψης των γεγονότων,  το «στοίχημα».

Οι εκλογές  έγιναν σε πολύ έντονο πολιτικό κλίμα με «κύμα» αυτοκτονιών , για οικονομικούς λόγους, να συγκλονίζει την χώρα και σηματοδότησαν το τέλος της περιόδου της μεταπολίτευσης, μετά από δύο χρόνια της πλέον σκληρής λιτότητας και εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης. Στις 6 Μαΐου πρώτο κόμμα ήταν η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, με 18,8%, δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα με 16,8% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ του Ευαγγ. Βενιζέλου με 13,2%. Καθώς δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση οι εκλογές επαναλαμβάνονται στις 17 Ιουνίου με τα τρία πρώτα κόμματα να έχουν την ίδια σειρά με ποσοστά 29,7% – 26,9% – 12,3%. Και καθώς δεν υπάρχει αυτοδυναμία σχηματίζεται κυβέρνηση από  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Πάντως στην Κρήτη στις εκλογές της  17ης Ιουνίου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με το «χρώμα» του νησιού να γίνεται «ροζ» από «πράσινο» που ήταν για πολλά χρόνια.

 

Όμως οι εκλογές του Μαΐου σημαδεύτηκαν από τον θάνατο της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η Μαρίκα Μητσοτάκη  “έφυγε” απο την ζωή τα ξημερώματα της ημέρας των εκλογών, στις 6 Μαΐου σκορπώντας συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Η κηδεία της έγινε σε κλίμα βαρύ πένθους στις 9 Μαΐου και η ταφή της στο κοιμητήριο του Αργουλιδέ.

Στο μεταξύ την κοινωνία του Ηρακλείου και όχι μόνο, συγκλόνισε ένα αιματηρό επεισόδιο το οποίο ήταν στην επικαιρότητα και τα επόμενα χρόνια. Στις 24 Ιουνίου στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου μετά από πυροβολισμούς σκοτώνονται ο Πρίαμος Ξυδάκης και ο Μανόλης Σταυρουλάκης.

Η χρονιά «έκλεισε» με μια τραγωδία που έπληξε το ΕΚΑΒ της Κρήτης και συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν  ο Δημήτρης Βουρβαχάκης και ο Βαγγέλης Κελαράκης, στελέχη του ΕΚΑΒ Κρήτης, ενώ πήγαιναν με ασθενοφόρο στο Ρέθυμνο, στην «καρμανιόλα» της Αγίας Πελαγίας στον ΒΟΑΚ, σκοτώθηκαν μετά από σύγκρουση με μικρό φορτηγό.

 

2013 – Η καταστροφική πυρκαγιά

Ήταν οι πρώτες ώρες – νύχτα της 29ης Μαΐου, όταν τα Χανιά βρίσκονται στο έλεος θυελλωδών ανέμων και πυρκαγιών από τις οποίες προκλήθηκαν σκηνικά τρόμου. Τα πιο επικίνδυνα μέτωπα ήταν στα Μεγάλα Χωράφια και στο Βαμβακοπουλο, όπου κάηκαν βιομηχανικές μονάδες ενώ εκκενώθηκαν και σπίτια. ‘Οι φωτιές κατασβήστηκαν αργά το μεσημέρι αφήνοντας όμως πίσω πολύ μεγάλες καταστροφές.

Στις αρχές Οκτωβρίου μυστήριο καλύπτει την εξαφάνιση του 31χρονου Διονύση Καλλίνικου  απο την Ιθάκη ο οποίος σύμφωνα με την αναφορά των συγγενών του που έγινε στις 8 Οκτωβρίου, είχε πάει στην Γαύδο. Μετά από έρευνες, στις 11 Οκτωβρίου, ο άτυχος 31χρονος βρέθηκε νεκρός σε μονοπάτι του νησιού.

Μετά από πολλές προσπάθειες του αείμνηστου Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, στις 3 Ιουλίου, μπουλντόζες ξεκίνησαν την κατεδάφιση του παλιού νοσοκομείου το οποίο είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2000 και είχε μετατραπεί σε επικίνδυνη εστία μόλυνσης. Στόχος του Μ. Σκουλάκη η δημιουργία στον ίδιο χώρο Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, κάτι που έγινε μετά από χρόνια προσπαθειών.

Η χρονιά «κλείνει» με ένα γεγονός που πήρε διεθνείς διαστάσεις, καθώς στις 13 Δεκεμβρίου στο Πεδίο Βολής Κρήτης, πραγματοποιείται η πρώτη βολή του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300.

2014 – Και πάλι…. εκλογές και μάλιστα «διπλές» ή «τριπλές»

Μετά το «βάπτισμα του πυρός» που πήρε το Flashnews.gr στις διπλές βουλευτικές εκλογές του 2012, ήρθε ή ώρα για μια ακόμη μεγάλη ενημερωτική «μάχη» στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές που έγιναν τον Μάιο. Μέσα σε δύο Κυριακές, στις 18 και 25 Μαίου οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν σε πολλές… κάλπες.

Στις 18 Μαΐου έγιναν οι εκλογες για την Περιφέρεια και τους Δήμους  της Κρήτης. Στις 25 Μαΐου και πάλι έγιναν οι εκλογές για  Περιφερειάρχη, για όσους δήμους δεν εξέλεξαν δήμαρχο την πρώτη Κυριακή αλλά και για το Ευρωκοινοβούλιο.

Για άλλη μια φορά η «μάχη» της ενημέρωσης κερδήθηκε με εγκυρότητα, αμεσότητα και πλήρη τεχνολογική αρτιότητα. Με συνεχή ρεπορτάζ και άρθρα. 

Η χρονιά «στιγματίστηκε» από μια τραγωδία που έπληξε τα Χανιά όταν τρεις νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου  τα ξημερώματα, όταν τα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, τέσσερις συνολικά, προσέκρουσε σε τοιχίο στην γέφυρα του Κλαδισού.

Κατά τα άλλα, η χρονιά «χαρακτηρίστηκε» από τον…Σήφη. Τον… κροκόδειλο τον οποίο στις 4 Ιουλίου, είδαν να απολαμβάνει τα νερά στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου και ο οποίος έγινε viral στο πανελλήνιο για εννέα μήνες μέχρι που βρέθηκε νεκρός.

Για να μην ξεχνάμε, στις 22 Μαρτίου, «μετά Βαΐων και κλάδων» έγιναν τα εγκαίνια του θρυλικού φράγματος Βαλσαμιώτη στο οποίο μπήκε νερό μετά από δεκαετίες προσπαθειών και δυστυχώς η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη και ακόμη το φράγμα δεν λειτουργεί.

Επίσης μια άλλη προσπάθεια που δεν είχε την αναμενόμενη συνέχεια ήταν οι διαβόητοι γάμοι Κινέζων στην Κρήτη. Μετά από φαντασμαγορική τελετή ομαδικού γάμου ζευγαριών Κινέζων, στις 25 Απριλίου το όλο εγχείρημα δεν είχε την συνέχεια του «κατακλυσμού» της Κρήτης από Κινέζους.

Μια άλλη υπόθεση που είχε συνέχειες στα επόμενα χρόνια και απασχόλησε το πανελλήνιο, ήταν , στις 19 Νοεμβρίου, η τελετή αναγόρευσης του Heinz Richter ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο.

2015 – Χρονιά του «χάους»

Η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, λέει ο σοφός λαός και όντως το «ποδαρικό» του 2015 στην Κρήτη χαρακτηρίστηκε από χάος λόγω σφοδρού κύματος κακοκαιρίας με ισχυρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις.

Από την πρωτοχρονιά και για όλο το πρώτο δεκαήμερο, ειδικά η Δυτική Κρήτη πλήττεται από τις βροχές που προκαλούν μεγάλες καταστροφές, ενώ χιονίζει και σε χαμηλές περιοχές, με τα χιόνια τον Φεβρουάριο να φτάνουν μέχρι και στην παραλία  της…Ιεράπετρας!

Μέσα σε αυτό το «κλίμα» η πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεται και πάλι σε αναταραχή με τους πολίτες να καλούνται σε πρόωρες Βουλευτικές  εκλογές στις 25 Ιανουαρίου λόγω μη εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Flashnews.gr για άλλη μια φορά «κερδίζει» και αυτές τις εκλογές, στις οποίες αναδυκνείεται πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που σχηματίζει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Π.Καμμένου και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η Κρήτη «βάφεται ροζ» με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί σε ποσοστά και Βουλευτές.

Η συνέχεια… γνωστή με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου που ανέδειξε το «όχι» σε 61,3% και την Κρήτη να πρωταγωνιστεί με το “όχι” να φτάνει στο 69,9% 

Επίσης γνωστά και όσα ακολούθησαν που οδήγησαν σε…νέες Βουλευτικές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου όπου και πάλι αναδείχθηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι σχηματίστηκε κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η Κρήτη και πάλι «βάφτηκε ροζ» αν και με μικρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και με ανακατατάξεις στους Βουλευτές.

Εκτός όμως από τα πολιτικά, δύο τραγωδίες συγκλονίζουν όχι μόνο την Κρήτη, αλλά το πανελλήνιο.

Στις 7 Φεβρουαρίου γίνεται γνωστή η εξαφάνιση ενός Ρεθυμνιώτη σπουδαστή από την Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων. Μια τεράστια επιχείρηση ερευνών ξεκινά με επίκεντρο την σχολή στα Ιωάννινα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Δυστυχώς την Κυριακή 15 Μαρτίου, ο 20χρονος Βαγγέλης Γιακουμάκης εντοπίζεται νεκρός σε κοντινή απόσταση από την σχολή, προκαλώντας εκτός από θλίψη και συγκίνηση, αγανάκτηση και προβληματισμό για τις συνθήκες του θανάτου του.

Και η χρονιά ολοκληρώθηκε με μια ακόμη τραγωδία. Λίγο πριν την αλλαγή του έτους, τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου αφήνει την τελευταία της πνοή ένα 4χρονο κοριτσάκι που είχε πάει στο ΠΑΓΝΗ για μια εγχείρηση ρουτίνας για κρεατάκια. Η θλίψη και η συγκίνηση για την Μελίνα Παρασκάκη αγγίζει όλη την χώρα, ενώ τόσα χρόνια μετά, η «πληγή» παραμένει ανοιχτή. 

2016 – Η μάστιγα των τροχαίων

Αν υπάρχει κάτι που χαρακτηρίζει αυτή την χρονιά είναι τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα που συνέβησαν από το ένα άκρο του νησιού μέχρι το άλλο με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες, θρήνο και δράματα σε πολλές οικογένειες.

Η ειδησεογραφία για τα τροχαία ήταν «γεμάτη» από περιστατικά και ενδεικτικά γίνεται αναφορά στο τρομερό τροχαίο δυστύχημα στις 22 Μαΐου στην «Λεωφόρο» Σούδας, όταν τα ξημερώματα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 20χρονος λυράρης Γιάννης Γδοντάκης προσκρούει πάνω σε δέντρο με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.

Νωρίτερα, στις 12 Ιανουαρίου, η κρητική μουσική είχε θρηνήσει για τον χαμό ενός ακόμη παιδιού της όταν ο 31χρονος λαουτιέρης Διομήδης Τσικανδυλάκης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στον ΒΟΑΚ στο ύψος της Χερσονήσου.

Στο ίδιο δυστύχημα σκοτώθηκε και μια 50χρονη γυναίκα που επέβαινε στο άλλο αυτοκίνητο.

Η χρονιά «σημαδεύτηκε» από τα μεγάλα επεισόδια στο λιμάνι Ηρακλείου στις 8 Δεκεμβρίου όταν αγρότες εξαγριωμένοι από την πολυήμερη απεργία των ναυτεργατών, απαίτησαν να φορτώσουν τα πλοία με φορτηγά που μετέφεραν κηπευτικά προϊόντα και να αποπλεύσουν.

Στα ευχάριστα, καταγράφονται, η Σύνοδος των Ορθοδόξων Εκκλησιών η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων υπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Επίσης και ο γάμος του καλοκαιριού, που έγινε στις 31 Ιουλίου, όταν ο γνωστός ηθοποιός Ιωσήφ Μαρινάκης και η αγαπημένη του γυμνάστρια Χρύσα καλπάκη ορκίστηκαν αιώνια πίστη και ενώπιον Θεού και ανθρώπων στο όμορφο εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.

Και η χρονιά έκλεισε με σφοδρές χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 29 – 30 Δεκεμβρίου προκαλώντας πολλά προβλήματα με αποκλεισμούς ολόκληρων περιοχών καθώς τα χιόνια έφτασαν μέχρι και στις παραλίες. 

2017 – Απαγωγή και “Τέλος εποχής”

Η χρονιά «μπήκε» με το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας να συνεχίζεται, σε πολλές περιοχές της Κρήτης και ειδικά στα δυτικά του νησιού. Στις 8 Ιανουαρίου για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τα χιόνια κάλυψαν και την πόλη των Χανίων μέχρι και το ενετικό λιμάνι.

Όμως δύο ήταν τα γεγονότα που «σημάδεψαν» την χρονιά και απασχόλησαν ολόκληρη την χώρα.

Στις 30 Μαρτίου ένας Ηρακλειώτης επιχειρηματίας απάγεται από αγνώστους που ζητούν ένα τεράστιο χρηματικό ποσό ως λύτρα. Η υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει το θέμα κινηματογραφικής ταινίας καθώς όλα όσα συνέβησαν στους έξι ολόκληρους μήνες που έμεινε στα χέρια των απαγωγέων του παραπέμπουν σε αστυνομικό θρίλερ. Η απελευθέρωση στις 2 Οκτωβρίου καταγράφεται ως μια από τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιτυχίες, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Το Flashnews.gr παρακολούθησε και κατέγραψε όλες τις πτυχές της υπόθεσης της απαγωγής Λεμπιδάκη, απο την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή μεχρι και την απελευθέρωσή του από την μάντρα αυτοκινήτων στο Ρέθυμνο, τις συλλήψεις και την συνέχεια στην Δικαιοσύνη.

Το άλλο μεγάλο γεγονός που σημάδεψε την χρονιά, ήταν το τέλος εποχής που σημειώθηκε για την πολιτική ζωή της χώρας, με τον θάνατο του Χανιώτη πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα την Δευτέρα  29 Μαΐου και ηλικία 99 ετών.

Η κηδεία του μεγάλου πολιτικού έγινε την Πέμπτη 1 Ιουνίου και ετάφη στο κοιμητήριο στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου δίπλα στην αγαπημένη του Μαρίκα Μητσοτάκη.

Όμως και αυτή την χρονιά ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα συγκλονίζει ολόκληρη την χώρα. Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 17 Αυγούστου δύο νέα παιδιά, 19 και 20 ετών, η Στέλλα Μούσχου φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Γιάννης Στρογγυλός, βγάζουν βόλτα τον σκύλο τους στον δρόμο των Κουνουπιδιανών στο ύψος του Πολυτεχνείου.

Ξαφνικά ένας οδηγός πέφτει πάνω τους με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο. Η θυσία των δύο νέων δεν πήγε «χαμένη» καθώς προκάλεσε κύμα ευαισθητοποίησης για τα τροχαία, οδήγησε στην κατασκευή αφαλούς πεζοδρομίου στο σημείο του δυστυχήματος , αλλά ο κόμβος στην είσοδο του Πολυτεχνείου παραμένει ακόμη στα…σχέδια.

2018 – Πυρκαγιές και τραγωδίες

Η χρονιά ξεκινά το ίδια άσχημα όπως τελείωσε η προηγούμενη. Στις 3 Ιανουαρίου μια τραγωδία εκτυλίχθηκε στον ΒΟΑΚ στο ύψος της Αγίας Πελαγίας με 3 ανθρώπους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε τροχαίο δυστύχημα. Νεκροί ένας 23χρονος φοιτητής, η 22χρονη αρραβωνιαστικιά του και η 45χρονη μητέρα της κοπέλας.

Τον Μάρτιο, μια περίεργη εξαφάνιση ενός Σφακιανού απασχολεί αρχικά τα Χανιά αλλά στην συνέχεια το θέμα παίρνει διαστάσεις θρίλερ. Στις 2 Μαρτίου εξαφανίζεται ένας 70χρονος κάτοικος της Χώρας Σφακίων. Οι έρευνες για τον Παντελή Δουρουντάκη είναι εξονυχιστικές, ενώ σε αυτές συμμετέχει και το Flashnews.gr με τεχνικά μέσα.

Οι μέρες περνούν με τον 70χρονο να παραμένει άφαντος και η υπόθεση παίρνει διαστάσεις αστυνομικού θρίλερ, μέχρι τις 22 Ιουνίου όταν από την έρευνα των αστυνομικών, εντοπίζεται νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του και θαμμένος κάτω από χώματα και μπάζα σε περιοχή του Αλικιανού. Όπως προέκυψε ο 70χρονος είχε σκοτωθεί από πυροβολισμό και στην συνέχεια οι εμπλεκόμενοι προσπάθησαν να εξαφανίσουν τα ίχνη του.

Όμως τα Σφακιά είναι και πάλι στο επίκεντρο μιας τραγωδίας που σημειώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής 18 Μαΐου, όταν τέσσερις φίλοι που επέβαιναν σε φουσκωτό φεύγοντας από την Αγία Ρουμέλη με προορισμό το Λουτρό, έπεσαν πάνω σε βράχια στον Φοίνικα με αποτέλεσμα να βρουν οι τρεις από αυτούς τραγικό θάνατο.

Στο μεταξύ στις 10 Οκτωβρίου μια δολοφονία 53χρονης συγκλονίζει το Ηράκλειο και στρέφει και πάλι στην Κρήτη την προσοχή των μέσων ενημέρωσης από ολόκληρη την Ελλάδα.  Η Μαρίνα Τζωρτζαμπασάκη, μητέρα της Κωνσταντίνας Παγάνη που είχε κατακτήσει τον τίτλο Μις Υφήλιος 2017, μαχαιρώνεται μέσα σε καφενείο, στα Δειλινά Ηρακλείου,  μπροστά στα μάτια πολλών. Για το έγκλημα συλλαμβάνεται ένας 60χρονος.

Όμως η χρονιά σημαδεύτηκε από πυρκαγιές. Στις 22 Ιουλίου καταστρέφεται ολοκληρωτικά απο πυρκξαγιά ένα μοναδικό μνημείο, το κτίριο των Ιταλικών στρατώνων στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Την επόμενη ημέρα, 23 Ιουλίου, μεγάλη πυρκαγιά κατακαίει πολλές περιοχές  του Δήμου Αποκορώνου προξενώντας τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και περιουσίες.

Στις 23 Σεπτεμβρίου μεγάλη πυρκαγια εκδηλώνεται σε  κτίριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο καταστρέφοντας τους κοιτώνες των φοιτητών. 

Πανελλαδική ανταπόκριση έχει στις 10 Ιουνίου η αποκάλυψη του Flashnews.gr για το προεδρικό αεροπλάνο με επιβαίνοντα τον Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο προσγειώνεται στην Βάση στο Ακρωτήρι Χανίων.

Και η χρονιά κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου με δεκάδες συλλήψεις από την αστυνομία στα Χανιά ακόμη και «επωνύμων» επιχειρηματιών με την κατηγορία της εμπλοκής σε κύκλωμα κοκαίνης.

2019 – Οι φονικές πλημμύρες, η Σούζαν Ήτον και οι τετραπλές εκλογές

Εννοείται πως τίποτε από αυτά δεν συνδέεται, αλλά και τα τρία μαζί χαρακτηρίζουν το 2019. Μια χρονιά που ξεκίνησε με απίστευτες βροχοπτώσεις από τις οποίες εκτός των πλημμυρών και άλλων καταστροφών θρηνήσαμε και νεκρούς.

Από την πρωτοχρονιά και σε δυο διαδοχικά κύματα μέχρι και τον Φεβρουάριο οι καταστροφικές βροχές αλλάζουν την τοπογεωγραφία ειδικά στις βόρειες περιοχές του νομού Χανίων. Στις 2 Ιανουαρίου στην εθνική οδό συμβαίνει η μεγάλη κατολίσθηση του Σταλού ενώ κατολισθήσεις σημειώνονται συνεχώς σε αρκετά σημεία του ΒΟΑΚ καθώς και σε χωριά που κινδυνεύουν ενώ το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει χαθεί από την κατάρρευση γεφυριών και τις κατολισθήσεις. Στις 18 Φεβρουαρίου συμβαίνει και η καθίζηση του ΒΟΑΚ στα μεγάλα Χωράφια, 

φωτο Νίκου Κορκακάκη

Όμως την ίδια ημέρα η Κρήτη θρηνεί τον χαμό μιας τετραμελούς οικογένειας το αυτοκίνητο της οποίας στις 16 Φεβρουαρίου είχε παρασυρθεί από τον Γεροπόταμο στην Μεσαρά και διασώστες τους που τους αναζητούσαν τους βρήκαν νεκρούς μέσα στο μοιραίο αυτοκίνητο.

Δυστυχώς λίγες ημέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε νεκρός ένας ακόμη άνθρωπος, ο οποίος είχε παρασυρθεί στον χείμαρρο Βατουδιάρη του Αποκόρωνα ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του.

Το γεγονός που σηματοδότησε όλη αυτή την καταστροφή ήταν η κατάρρευση του ιστορικού μνημείου της γέφυρας Κερίτη στις 25 Φεβρουαρίου. 

Όμως το άλλο αδιαμφισβήτητα μεγάλο γεγονός της χρονιάς ήταν η  εξαφάνιση που αποδείχθηκε ως αποτρόπαιη δολοφονία της Αμερικανίδας βιολόγου Suzzane Eaton.

Από τις 4 Ιουλίου που δηλώθηκε η εξαφάνισή της από την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι όπου συμμετείχε σε συνέδριο, μέχρι τις 9 Ιουλίου που βρέθηκε η σορός της σε τεχνητό σπήλαιο από την Γερμανική κατοχή στο Μάλεμε και την καταδίκη του Χανιώτη που την δολοφόνησε στις 13 Οκτωβρίου 2020, ολόκληρη η χώρα και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν την απίστευτη αυτή υπόθεση.

Το Flashnews.gr με συνεχή, τεκμηριωμένα και αποκαλυπτικά ρεπορτάζ απετέλεσε πηγή πληροφόρησης για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που άντλησαν και οπτικό υλικό από τα ρεπορτάζ.

Για να μην… ξεχνιόμαστε είχαμε και αυτή την χρονιά εκλογές και μάλιστα και πάλι…τριπλές αλλά και τετραπλές. (Σ.Σ. Γράφοντας το αφιέρωμα συνειδητοποίησα πως σε αυτή την δεκαετία οι Κρητικοί βρέθηκαν ενώπιον μιας κάλπης συνολικά 14 φορές!)

Στις 26 Μαΐου πραγματοποιούνται μαζί οι Ευρωεκλογές, οι εκλογές για τους Δήμους, για τις Περιφέρειες και βάση του νόμου του «Κλεισθένη» εκλογές για τα κοινοτικά συμβούλια. Δηλαδή τέσσερις κάλπες μαζί!.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά εκλογές και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να «σηκώνει το γάντι» και να  πραγματοποιούνται βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιουλίου από τις οποίες αναδείχθηκε η σημερινή κυβέρνηση. Στο ενδιάμεσο και στις 2 Ιουνίου είχαμε και τον δεύτερο γύρο σε πολλούς δήμους για την ανάδειξη των δημάρχων.  

Όμως και το 2019 η πολιτική ζωή της χώρας και ειδικά τα Χανιά, «έχασαν» έναν μεγάλο Άνθρωπο και πολιτικό. Στις 30 Ιουλίου φεύγει από την ζωή σε ηλικία 75 ετών ο Μανώλης Σκουλάκης, μόλις εννέα μήνες μετά τον θάνατο της αγαπημένης του συζύγου Πόπης Ξηρουχάκη.

Για πολλά χρόνια από το 1981 έως το 2007 είχε διατελέσει βουλευτής Χανίων και υπουργός, και την τετραετία 2010 δήμαρχος Χανίων.

Την Πέμπτη 1 Αυγούστου στον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων με οδύνη πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, απλοί πολίτες αποχαιρέτησαν τον Μανώλη Σκουλάκη ο οποίος  οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία συνοδευόμενος από την καθολική αναγνώριση όλων, για το ήθος και το έργο του, σαν άνθρωπος, σαν γιατρός, σαν πολιτικός και πάνω από όλα σαν ένας Χανιώτης που αφιέρωσε – για δεκαετίες – την ζωή του στον τόπο.

2020 –  Η χρονιά του κορωνοϊού

Η νέα χρονιά κάνει την είσοδό της στην Κρήτη με ευχές, γλέντια και με ευοίωνες προοπτικές χωρίς κάτι να προοιωνίζει τα μελλούμενα. Βέβαια και αυτή την χρονιά ο Γενάρης δείχνει τα δόντια του με κύματα κακοκαιρίας, ισχυρούς ανέμους, βροχές και άφθονα χιόνια, ευτυχώς χωρίς τις καταστροφές προηγούμενων ετών.

Αυτές τις «κράτησε» για τον Οκτώβριο, όταν σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις πλήττουν το νησί και κυρίως προς τα ανατολικά, με σημαντικές ζημιές σε υποδομές και καλλιέργειες.

Στο μεταξύ μπαίνοντας στον Φεβρουάριο ξεκίνησαν με πυρετώδεις ρυθμούς οι ετοιμασίες για τις απόκριες και τα καρναβάλια. Βέβαια, κάπου ακούγαμε ή διαβάζαμε πως σε μια περιοχή της Κίνας με περίεργο όνομα είχε εμφανιστεί μια επιδημία που οφειλόταν σε νυκτερίδες ή κάτι περίεργα πράγματα που τρώνε εκεί, αλλά δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία.

Βλέπετε κανείς δεν θυμήθηκε  την ρήση για την θεωρία του χάους που λέει πως «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Σε αυτή την περίπτωση η πεταλούδα κίνησε τα φτερά της στην Κίνα και έφερε βροχή σε όλο τον κόσμο.

Και ενώ χτυπούσαν τα πρώτα καμπανάκια με κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το καρναβάλι των Χανίων στην Σούδα. Είναι και το μόνο που πραγματοποιήθηκε λόγω… πρωιμότητας, καθώς μετά από λίγες ημέρες, ως κεραυνός εν αιθρία, ανακοινώνεται η απόφαση της κυβέρνησης να ματαιωθούν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, κάτι που όπως ήταν λογικό προκαλεί κύμα διαμαρτυριών.

Όμως οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού να αυξάνονται. Στις 12 Μαρτίου γίνεται γνωστό το πρώτο κρούσμα στην Κρήτη και στις 25 Μαρτίου ο πρώτος νεκρός ασθενής με τον νέο κορωνοϊό στο νησί.

Στην συνέχεια και οι Κρητικοί, βιώνουν μέχρι και σήμερα απίστευτες καταστάσεις, τέτοιες που ίσως μόνο η γενιά της περιόδου της κατοχής είχε ξαναζήσει.  (Δείτε εδώ τα θέματα για τον νέο κορωνοϊό που αφορούν στην Κρήτη)

Και εν μέσω της πανδημίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μπαίνουν στο κτίριο της «5ης Μεραρχίας» στο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων βάζοντας τέλος μετά από 16 χρόνια στην κατάληψη «Rosa Nera» και ξεκινώντας έναν νέο κύκλο συζητήσεων – διαμαρτυριών για τον σχεδιασμό του Πολυτεχνείου Κρήτης που είναι ιδιοκτήτης των κτιρίων.

Όμως η Κρήτη για άλλη μια φορά συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον όταν στις 28 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαικ Πομπέο, επισκέπτεται τις βάσεις στο Ακρωτήρι Χανίων προσκεκλημένος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς και ένα αποτρόπαιο έγκλημα στο Πασακάκι Χανίων που παραμένει ανεξιχνίαστο. Στις 26 Οκτωβρίου εντοπίζεται στο σπίτι της μια γυναίκα δολοφονημένη, και στην συνέχεια οι έρευνες της αστυνομίες παίρνουν διαστάσεις θρίλερ, καθώς σε διπλανό σπίτι βρίσκεται νεκρός μέσα σε βαλίτσα και ένας άντρας που συγκατοικούσε με την γυναίκα. Τελικά ως βασικός ύποπτος για το διπλό έγκλημα θεωρείται ένας άντρας από το Μπαγκλαντές ο οποίος ήταν νοικάρης της γυναίκας και ο οποίος παραμένει έως και τώρα άφαντος.

Με αυτό το πολύ μικρό δείγμα από τα περισσότερα από 150.000 άρθρα για μικρά η μεγάλα θέματα της Κρήτης, ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στην πρώτη δεκαετία του Flashnews.gr και με την ευχή η επόμενη δεκαετία να έχει πολύ περισσότερες «καλές» ειδήσεις.

Επιμέλεια: Ναπολέων Σαραντίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook